Het hart op de tong

Jan van Gils

Nog voor de duifjes met bestemming Pau 2024 in de mand zitten heeft Jan al gesproken. “Dat ze de internationale vluchten afschaffen. Altijd dat gesodemieter…. alleen Barcelona dat moet internationaal overeind blijven staan.”
Dinsdag ochtend 24 juni om 05:59uur kwam Jan zijn “Goudmijntje” als een speer naar beneden en viel tussen de net trainende duiven op de klep. De naam “Goudmijntje” was een jaar eerder gegeven, toen de 22-2213621 de 12de Nationaal Agen jaarlingen had gewonnen. Een naam die, zo blijkt nu, meer dan toepasselijk is. “Goudmijntje” vliegt, tegen 13.129 duiven de eerste Internationaal Pau 2024. Wat een start van het ZLU seizoen 2024 !!!
Jan wist direct dat het een vroege duif zou zijn. Daarnaast besefte hij ook dat het merendeel aan vierkante Nederlandse kilometers achter Oosterhout ligt.

Eerst beredeneert Jan dan ook dat de overvlucht zijn 22-621 nog wat plaatsjes in de uitslag naar achter zal laten opschuiven. “But you’ll never know”. En dan, terwijl Jan zijn hoofd probeert koel te houden, komen de eerste berichtjes en telefoontjes van bekenden. De eerste al na zestig minuten en steeds met de zelfde boodschap. Het zou wel eens een internationale overwinning kunnen worden. Terwijl de tijd verstrijkt en dit soort berichtjes binnendruppelen… “houd je hoofd dan maar eens koel”. De kriebels komen opzetten, eerst een beetje en vervolgens steeds meer. Pas twee en half uur later durft Jan echt te gaan geloven dat hij de internationale overwinning te pakken heeft. Dan volgt ook het officieuze berichtje dat hij Pau heeft gewonnen.

Mits het weer het toelaat, zien we duiven het liefst op vrijdag losgaan. Daarmee is alles wat negatief zou kunnen zijn, gezegd. Wat was het fantastisch duivenweer voor de duiven van Pau. Een kalme noordoosten wind. Het maakt dat de omstandigheden eerlijk zijn. Of het thuishonk in het westen, oosten, midden of in het noorden ligt. Het maakte niets uit. Dat maakt de overwinning nog mooier. De felicitaties aan het adres van Jan komen ook uit alle windrichtingen en zijn internationaal: van toutes nos félicitations, en congratulations tot تهانينا , net als de overwinning.

In 2018 klopt Jan bij de gebroeders Limburg aan. Jan heeft gezien dat deze broers goed vliegen. Daarbij presteren nazaten bij andere liefhebbers ook goed. Daarnaast zijn er nog twee redenen om naar Zuidveen te rijden. Jan vindt rode duiven wel mooi en… de gebroeders Limburg geven de duiven aansprekende namen. Wat te denken van Limbo Boy of Octopussy, dat klinkt Jan als muziek in de oren. Laten we zeggen een vreemd soort ‘fetisjisme’ 😉 . Jan haalt vijf jonge duiven. Twee van de vijf duiven krijgen van Jan terplekke een naam. De één krijgt de naam “kan niet mis” en een volle broer van “kan niet mis” krijgt de naam “zo goed als zeker”. Deze laatste doffer is vader van de zesde nationaal Barcelona. Deze 6de nationaal Barcelona gaat door het leven als de “Stitch”. Broer “kan niet mis” is nu vader van de 1ste Internationaal Pau 2024.
Jan heeft ook duiven van Cor de Heijde. Nu niet om de mooie namen of de kleur. De kwaliteit van duiven bij Cor bewijst zicht iedere keer. Daarnaast kennen Cor en Jan elkaar en er is dan ook een vertrouwensband. De duifjes van Cor zijn aan de kleine en de duiven van de gebroeders Limburg zijn aan de grote kant. Prachtig dus om deze koppeling te maken. Zie de stamboom van “Goudmijntje”. Groot maal klein en goed maal goed.

Op het hok observeert Jan goed. Hij probeert alles te zien en schrijft waar kan alles op. Zo bestaat er geen toeval. Op deze manier kun je het ene jaar vergelijken met het andere jaar.. Jan is uitgesproken in zijn mening. “Goed maal goed is niet voldoende. Geloof mij maar.” “Er zijn meer goede duiven dan goede liefhebbers!”

De meest mooie quote van Jan is, nu we uitslag van Pau Internationaal weten, wel deze: “Ze moeten de internationale vluchten afschaffen!!”

Lekker Jan. Het hart op de tong en met een duif in het hart !