Reportage Kees Cluistra:

3e Noordelijke Unie Limoges 6.807 duiven

Kees Cluistra won in zijn duiven loopbaan vele kopprijzen met zijn duiven o.a. de 2e NPO Bordeaux 2001 Afdeling 5, 1e NPO Bordeaux 2002 Afdeling 5, 3e NPO Monteauban1995 Afdeling 5, maar ook de 1e Nationaal St. Vincent Sector 2 in 2014 met zijn ‘Karin’, de winnende duivin, was natuurlijk ook de snelste duif van heel Nederland en ook 1e van Marathon Noord, 7e NPO Perigueux 2020 Afdeling 7, 2021 1e Fondclub Gooi en Eemland van Narbonen, dit was ook de 71e Nationaal Narbonne met een jaarling.

In 2020 en 2021 nieuw begonnen in Nederhorst op den Berg en het was gelijk raak, Kees won o.a. in NIC Woerden 3e ZLU en in Nic Kortenhoef 2e Middaglossing. En nu is er weer wat vieren voor Kees. Hij heeft de snelste duif van Afdeling 7 Midden-Nederland van de openingsvlucht van het jaar vanuit Limoges. Zijn ‘772’ was de snelste van 1.567 duiven. Van het hele concours van de Noordelijke Unie was ze 3e en dat was tegen 6.807 duiven en 1e in Zone 1 met 2103 duiven. Een reden van zijn duivenvriend (Richard Kniest) eens een stukje te schrijven over de belevenissen van deze prestatie van Kees op deze 1e grote fond vlucht in 2023.

Wie is deze winnende liefhebber

De winnaar van Limoges in Midden-Nederland is de 64-jarige Kees Cluistra uit Nederhorst den Berg. Vanaf zijn jeugdtijd zit Kees al tussen de duiven, eerst met sierduiven en later met postduiven, Kees is inmiddels al een oude rot in zijn hobby zoals hij het noemt.

Sinds 1982 werden de eerste stap gezet richting de grote fond. Kees kocht bij Paul van den Berg zijn eerste 3 jonge fond duifjes voor 100 gulden per stuk. Helaas wat Kees gekocht had bij Paul waren niet de duiven waar hij op gehoopt had en toen kreeg hij van Paul ‘de 126’ (van de soorten Aarden maal Brocatus). Deze doffer werd Kees’ stamvader. In jaren ’80 kocht Kees een jong uit de autowinnaar van Pim van Rijn-Eagles (van het soort van Rein Kloek). Samen met ‘de 126’ was dit de basis van Kees’ toenmalige duivenstam. Uit deze lijn kwam o.a. de 50e nationaal Bergerac van rond de 50.000 duiven. Het soort van ‘de 126’ en de dochter auto winnaar zit nog verweven in een gedeelte van zijn huidige stam duiven die Kees bezit.

In 2014 werd de grote overwinning behaald. Kees won de 1e nationaal St. Vincent van heel Nederland met ‘Karin’ (vernoemd naar Kees’ dochter). Zij komt nog voor een deel uit de ‘oude lijnen’. Sinds 2020 woont Kees in Nederhorst den Berg. Hij werd in het eerste jaar al direct kampioen van het NIC.

Hij heeft in Nederhorst op den Berg 15 meter hok, waar 10 meter voor de oude vliegers zijn gereserveerd. Hij heeft nog een paar koppels kwekers, maar Kees put uitdrukkelijk uit het kweekhok van zijn duivenvriend Richard Kniest uit Borne. Dit jaar heeft hij geen jongen voor eigen gebruik gekweekt.

De huidige stam bestaat uit duiven van zijn oude stam (Aarden en Kloek). Dit wordt jaarlijks aangevuld met duiven die gekweekt zijn door zijn duivenvriend Richard Kniest. Richard bezit ongeveer 75% van de kwekers en enkele Topvliegers van Jacco Schipperen uit Dussen (goede vriend van Louis de Heijde, broer van de legendarische Cor de Heijde. Ook heeft Richard duiven van Wijnands en Zn, Cor en Louis de Heijde, Jan Polder, Verweij-de Haan, Jellema, Hamstra en zn uit Harderwijk en Johan Hamstra Poortugaal. Verder heeft Richard enkele nakomelingen van tophokken zoals Frans Bungeneers, Gerard Schalkwijk en Piet Heikamp. Richard kweekt ieder jaar 60 jongen voor Kees.
Zelf heeft Kees nog een duif van Frank Zwiers, één van Ad Fortuin, één van Ares Louwe, Toon van Vliet, Piet van Straaten, Fred Stet en mijn eigen oude soort Aarden/Brocatus maal Rhijn Kloeck via Pim van Rijn Eagles en de duiven van mijn duivenvriend Richard Kniest. Hopelijk ben ik dan niemand vergeten zegt Kees.

De overwinnaar 772

De eerste duif van Limoges van Afdeling 7 is de 772 een duivin van 2021. De 772 won o.a. voor Kees de 15e prijs op Bergerac en op Ruffec won ze een prijs voor de helft van de prijzen. Ze was de beste jaarling van de NIC in Kortenhoef.
Op Limoges won ze de 1e prijs, nadat ze op 10-12 dagen broeden was ingekorfd.

‘De 772’ heeft een goede stamboom als achtergrond. Haar vader is inteelt naar ‘Le Bernard’ van Frank Zwiers. Deze doffer won de 1e nationaal St. Vincent 2016 tegen 13.000 duiven. Van moederskant komt ze uit het oude soort van Kees (inteelt naar de oude basis Aarden maal Van Rhijn-Kloek).

Het vliegjaar 2023

Het seizoen is Kees gestart met 80 vliegduiven, waarvan zeker de helft jaarling. Ze zijn op weduwschap ingespeeld tot ongeveer vier weken geleden. Toen zijn ze pas gekoppeld voor de eerste marathonvluchten. De duiven hebben volgens Kees genoeg invliegkilometers gehad. Kees schat dat ze tussen de 1.500 en 2.000 km hebben gehad.

Kees voert zijn duiven voer van De Patagoon. Kees heeft een eigen mengeling laten maken bij de Patagoon genaamd Cluistra 4 in 1. Dit voert hij het hele jaar door. Deze mengeling krijgen ze ook in het voorseizoen met soms wat gerst of zuivering er doorheen.
In het marathonduivenseizoen wordt er opgevoerd met Koopman All-In-One van Beyers tot 50% van het totale voer wat de duiven krijgen. Daarnaast krijgen de duiven snoepzaad, hennep, wit zaad, TOVO en P40 extra.
Medisch gezien doet Kees niet te veel, maar wel dat wat hij denkt wat nodig is.

Medische begeleiding

Zo krijgen de duiven soms wat voor de koppen en bij thuiskomst zit er Turbo Desinfect van Travipharma in het water. Ook wordt er regelmatig van Vet Schroeder Toliamin gegeven.
De gezondheid van de duiven wordt regelmatig gecontroleerd door Fred Stet. Dat is een paar keer per seizoen.

Duivensport beleving van Kees:

Kees heeft al 56 jaar duiven. Hij vindt het een prachtige hobby en geniet er zo veel mogelijk van. Kees krijgt eens per week hulp van Jacob Meijers (dit i.v.m. met zijn huidige gezondheid) met het schoonmaken en hij brengt de mest weg.

Nu het mooi droog weer is, is dat niet nodig, omdat Kees dan de droge mest methode toepast.
Het voeren van de duiven is bij Kees eenvoudig. Hij voert volle bak. Het voer zit in voersilootjes van goed 25 kilo. Die staan van ’s ochtends tot in de avond ter beschikking van de duiven.

Schrijver van deze reportage voor Top Pigeons is Richard Kniest