ZLU Kaatsheuvel 2013

Verslag Kaatsheuvel 2013. Barcelona dd 5 juli 2024

Laten we met zijn allen hopen dat het voorgenomen besluit om de ZLU op te heffen alsnog teruggedraaid kan worden. Wat de er laatste paar weken allemaal gezegd en geschreven is, zou elk bestuur doen wankelen. Hopelijk komt het niet zover en staan er een aantal mensen op om deze vervelende zaak op te lossen.

Dan Barcelona. De halve duivenwereld kijkt jaarlijks uit naar de grootste krachtmeting in duivenland. Deze Barcelona is vliegensvlug verlopen, gejaagd door de wind zijn er voor het eerst in de historie van Barcelona duiven gedraaid op dag 1 van de lossing in Nederland. Uniek! Heintje Brassé uit het Limburgse Vaesrade was er in 1992 dichtbij, maar Hein klokte zijn Barcelonaman om 0.48 uur in de nacht (dus dag 2). Barcelona 2024 zal dan ook heel vroeg sluiten op de tweede dag. Op onze afstanden zal het nauwelijks 09.30 uur worden dat de prijzen verdiend zijn.

Dat Barcelona onveranderd populair blijft, blijkt ook uit de deelname in Kaatsheuvel. Niet minder dan 43 liefhebbers brachten 236 duiven samen om op weg te gaan naar de Catalaanse hoofdstad.

Ad Willemse en zijn partner Dudok (Willemse&Dudok) belden om 05.31 uur onze Meldpost wakker omdat hun eerst getekende gearriveerd was. Nu was Ad Willemse voor de eerste keer komen inkorven in Kaatsheuvel en moest ik aan veel mensen uitleggen wie die bebaarde man dan wel was. Na het afslaan kent iedereen Ad Willemse voortaan, want hij gaat er met de hoofdprijs van door. Niet voor de eerste keer liet Ad zien, dat als hij ergens in gaat korven voor Barcelona, dat je dan op moet passen! De combinatie  Willemse & Dudok speelt al vele jaren uitstekend op de middaglossingen, alleen Barcelona slaat Ad nooit over en daarvoor korft hij elk jaar een paar duifjes in. Dit heeft hij in het verleden gedaan in Werkendam, in Hendrik Ido Ambacht, bij Bart en Paula in Wernhout en telkens heeft hij het gepresteerd om de hoofdvogel af te schieten in de genoemde inkorfcentra. Ad vindt het leuk om telkens in andere ZLUcentra te gaan korven, soms ook gedwongen door het opheffen van een centrum. En overal hetzelfde ritueel: wie is die bebaarde man ? Na het afslaan is het overal hetzelfde geweest : de winnaar van Barcelona!

Een Oosterhoutse wijsgeer heeft mij in een ver verleden als eens gezegd : versterking moet je bijhalen bij liefhebbers met weinig naam en weinig duiven en die top-presteren.

De meldpost had mij al verteld dat de man die de duif gemeld had, kei zenuwachtig was . Toen Ad door iedereen gefeliciteerd was tijdens het afslaan vroeg ik aan hem: “was je zo zenuwachtig tijdens het melden?”, “Ikke, nee dat was Dudok die gebeld heeft, ik heb geen telefoon, nooit gehad ook” en hij liet om zijn woorden kracht bij te zetten een pieper zien. Grote hilariteit natuurlijk.

Maar nu ik er eens goed over nadenk, zou het voor iedereen in de hele wereld beter zijn als we alleen een pieper voor noodgevallen bij ons zouden hebben.  Want als je ziet wat die sociale media teweeg brengen in de wereld: aan polarisatie, valse informatie, niet te controleren nieuws, groepen tegenover elkaar zet, de jeugd die alleen nog kan communiceren via een brij aan rare woorden,  mode idealen, zwartmakerij enz., dus denk ik dat Ad met zijn pieper ons beter uit kan lachen !!!!!

Andere uitblinkers in Kaatsheuvel zijn:

Kees de Graaf Eethen, 6 vd 8 en weer een top uitslag voor hem.
Marno Lensvelt, K’heuvel.  2/1 onze centrumleider met een knal vroege duif.
Erwin Hoefnagels, Chaam. 8/4 en alles zon beetje thuis bij het afslaan .
Mark van Riel, Dongen. 10/5 hier zien we langzaam doch gestaag vooruitgang.
Ben Boeijink, Gorinchem. 2/1 ook weer knalvroeg.
Louis vd Kieboom, R’donksveer. 2/1 elke week erbij.
Bernard Brouwer, Breda. 2/1 zijn jaarlijkse uitstapje naar Barcelona, ook weer geslaagd.

Zet ze scherp voor Dax.
Oosterhout, 8 juli 20024, J.W. van Gils.