ZLU Kaatsheuvel 2013

Verslag ouden en jaarlingen Agen dd 28 juni 2024

Agen is altijd de vlucht waar heel veel aspirant marathon-mannen en de gevestigde orde naar uitkijken, dit om hun jaarlingen en nieuwkomers eens duchtig aan de tand te voelen. Het is dan triest om te constateren dat er grote verliezen geleden zijn op deze Agen, zowel onder de oude duiven, maar zéker onder de jaarlingen is er op veel plaatsen flink huis gehouden. Dat duiven missen is niet zo vreemd, maar fondduiven staan erom bekend dat ze nog dagen later nakomen. Het meest vreemde aan de zaak is, dat er na de sluiting van het concours op zaterdagmorgen er praktisch géén duiven meer nagekomen zijn.
Hoe dit mogelijk is geweest, daar kunnen we alleen maar naar raden. Ogenschijnlijk was het prachtig duivenweer. Wat nu de precieze reden is geweest van dit rare verloop met zo veel verliezen, daar zullen we nooit meer achter komen ben ik bang voor. Feit is dat deze Agen een hypotheek zal leggen op het verdere fondseizoen en mogelijk zelfs volgend jaar door veel kooien nog gevoeld zal worden.

Ik kan niet precies nagaan hoe het verloop en de verliezen links (Limburg) en rechts (Zeeland/ZH) van Brabant zijn, maar hier in Brabant is de schade aanzienlijk.
Nu hoor ik u al denken, v. Gils wat L.L jij nou, Pietje had er zo 15 vd 20 en Jantje 7 vd 8 enz. en dat is ook volkomen waar. U kunt er nog achteraan denken, dat er op elke vlucht kooien zijn die goed spelen en kooien die slecht spelen en ook dat is waar, maar des te vreemder zijn de grote verliezen en de weinige nakomers.
Inmiddels weten we zeker dat er buitengewoon slechte dingen gebeurd zijn bij de internationale vervoeder Bouwens, mogelijk ligt daar ook ergens de verklaring voor bovengenoemd verhaal. Mij lijkt het zinvol dat de ZLU zelf de regie houdt over het vervoer en minimaal één convoyeur meestuurt die een oogje in het zeil houdt!!
ZLU Kaatsheuvel is het nieuwe ZLU inkorfcentrum in de regio Midden Brabant. Het is na het afhaken van Tilburg en Werkendam een van de twee overgebleven ZLU inkorfcentra in Afd.2. We hebben in Kaatsheuvel een prachtig inkorfcentrum en alles is er perfect geregeld. Vanaf hier zou ik de KPV (Kaatsheuvelse Postduiven Vereniging) hartelijk willen danken, dat zij ons zo gastvrij willen ontvangen en ons ondersteunen waar nodig.
De start in Kaatsheuvel is overweldigend, door op de twee eerste vluchten van dit seizoen al op 4 gewonnen vazen te staan (incl. een nationale overwinning).

Op deze Agen hebben 31 liefhebbers deelgenomen aan het oude concours met 214 D.
De winnaar is René vd Velden uit Kaatsheuvel. René heeft naast de eerste prijs een geweldige serie weggezet op deze Agen. 1 (6e Nat.)-3-6-7-12 enz. 14 prijzen en dit met 31 duiven mee. Alles was ook zo’n beetje thuis bij hem tijdens het afslaan. De winnaar komt uit duiven van Tim Hage. René heeft jaren aan een stuk de toon mee aangegeven op de programma vluchten. Een jaar of 6 geleden heeft hij zijn programmaduiven weggedaan en is overgeschakeld op de marathonvluchten. René is niet zomaar tevreden en heeft op diverse tophokken marathonduiven aangeschaft. Vrij snel na het begin van zijn marathon carrière kwamen er al diverse mooie uitslagen uit de bus rollen. Echter, dit stopte vrij plotseling en na een paar seizoenen sukkelen met slechte resultaten en ziektes, heeft hij vorig seizoen resoluut veel van zijn kwekers opgeruimd en ook een flink stel vliegduiven. Hij heeft weer programmaduiven aangeschaft en de overgebleven marathon vliegers zouden dit jaar nog gespeeld worden en zie: vorige week al een vaas verdiend op Pau en nu een geweldige uitslag op Agen ouden. Op mijn vraag of hij weer helemaal terug ging naar het programma gebeuren, zei hij lachend: “ik denk het wel Jan” en ik denk het niet!!
Een Oosterhoutse wijsgeer heeft mij in een ver verleden eens gewezen op kooien die een heel seizoen of een hele winter te kampen hadden met paratyfus en die er boven op kwamen, om het daarop volgende jaar meestal een TOP seizoen te draaien!
Bij de ouden zat het aardig verdeeld verder: speciaal moet ik good old Leo van Wezel noemen, die zijn beide meegegeven duiven dik in de prijzen had.

Op Agen Jaarlingen werden door 28 liefhebbers 229 D ingekorfd.
Kees de Graaf uit Eethen speelt de eerste prijs met een duivin op een neststand van 10 dagen broeden. Verder draait Kees een prachtige serie: 1-4-10-13-15-17 enz. 20/9.
Kees is het prototype van een marathonspeler. Rustig, stil zelfs, hij doet zijn eigen ding en ‘God hoort hem brommen’ zeggen ze dan. Kees is al tijden een gevestigde waarde op zowel de middaglossingen als de ZLU. Hij viel nooit echt op, maar mensen die verder keken zagen wel dat hij zelden faalde. Zijn duiven zaten toendertijd nog bij zijn ouders aan de overkant van de straat. Een jaar of zes geleden heeft Kees een prachtige accommodatie neer laten zetten op zijn eigen adres. Maar net zoals dat nog al eens gebeurt bij nieuwe kooien, ging het wat moeizaam de eerste jaren. Na wat aanpassingen links en rechts, zien we nu al een paar jaar dat ze bij Kees steeds beter gaan komen. Waren het eerst mooie prijzen-percentages, nu zijn het hóge prijspercentages met kopprijzen geworden. Kees is ook geen man van fancy soorten en dure namen. Hij heeft zijn goede prijswinnaars steeds onderling gekoppeld en links en rechts een duifje bij gehaald op een bonnetje en Kees heeft nu een kooi duiven waarmee je op alle vluchten rekening moet houden.

Nog een paar uitblinkers bij de jaarlingen:

Rex de Leeuw 11/7, wat aarzelend begonnen op Pau, maar de vorm komt eraan.
Jan Roovers en Jan Kleppers twee van onze seniormelkers pakken respectievelijk 2/2 en 4/3, oude vossen verliezen hun haren(ook dat zelfs niet) maar niet hun streken.
Vanavond gaan we Barcelona in manden, laten we hopen op mooi postduivenweer.

Zet ze scherp,
Oosterhout, 1 juli 2024, J.W.van Gils