Internationale grote fond Ronald Geerdink

De internationale grote fond, hoe nu verder?

Op 5 juli 2024 liet het bestuur van de ZLU, fond minnend Nederland weten dat na Perpignan er zou worden gestopt met de activiteiten. De ZLU wordt ontbonden en zo staat de Nederlandse liefhebber van de internationale grote fond in de kou. Je kan je toch niet voorstellen, nooit meer internationaal Barcelona te mogen spelen. De wedstrijd die wereldwijd wordt gevolgd. Geen enkele wedstrijd heeft deze uitstraling. Barcelona internationaal winnen betekent eeuwigdurende roem, de grootste overwinning die je kan behalen! Het is slechts zeven Nederlandse liefhebbers in de afgelopen 25 jaar gegeven Barcelona internationaal te mogen winnen. Nog steeds bekende namen zoals Vrosch-Meijers, Gerard van Tuyl, Wim en Martin van Houten, Combinatie Boogaard-van Buuren, Jelle Jellema, Leon Roks en T. Koele & zoon. In de media hebben we de afgelopen maanden weinig of niets kunnen lezen over de ontstane situatie. Zelf klagen we veel op social media, maar we worden niet vertegenwoordigd door wie dan ook. De ZLU is weg dus we staan geheel op ons zelf. Zo’n 1.000 liefhebbers die hun grote passie misschien wel in het water zien vallen. “Je bent veel te negatief Ronald. De NPO vertegenwoordigt jullie en we zijn in onderhandeling met de KBDB en beiden zoeken we naar een passende oplossing”, aldus Gerard van de Aast de interim-secretaris van de NPO. Afgelopen week zijn de vier eisen van de NPO allen door de KBDB verworpen. Het eigen vervoer van Nederlandse duiven, het niet verplicht internationaal dubbelen, mogelijk om zo nodig apart te lossen en afslanking van 7 naar 4 of 5 wedvluchten is door de KBDB afgekeurd. De NPO gaat komende week wederom in gesprek met de Belgen, nu daadwerkelijk wordt België bezocht en hoopt men op een beter resultaat.

De ZLU 1958-2024

De ZLU heeft vanaf 1958 de fondliefhebbers van Nederland laten deelnemen aan de ochtendlossingen. Onder de bezielende leiding van voorzitter Engelbert Jenniskens genoten we van prachtige vluchten. We speelden tegen de Duitsers, Fransen, Belgen, Engelsen enzovoorts en dat was écht leuk. De ZLU regelde in Nederland inkorfcentra niet te ver weg van de liefhebbers. Aan het einde van het seizoen hadden we een fantastisch prijsuitreiking, een ware happening. Heel veel jaren feesten in de Scala in Valkenburg en tegenwoordig in Geleen. De datum van de ZLU-uitreiking had je al lange tijd in je agenda staan, want hier wilde je als fondliefhebber gewoon bij zijn. De ZLU was vertrouwd, het voelde als een warme deken en had je deze vluchten eenmaal gespeeld dan was je verkocht. De organisatie van de wedstrijden vond plaats in België. We wisten op deze wedstrijden dat ze altijd werden gelost. Dus geen code rood, maar gewoon wachten tot het goed weer was om te kunnen lossen. Perpignan dit jaar werden de duiven niet vrijdag, maar pas maandag gelost. Zo zaten ze acht dagen in de mand. Maar de duiven zagen bij thuiskomst er fantastisch uit en we hadden geen verliezen. Allicht komt dit door het geringe aantal duiven in de mand en de uitstekende verzorging en hier betalen we graag wat meer voor. Vanaf 2010 laat PIPA middels radar de aankomst van de duiven zien over West-Europa. Dit zorgde voor nog meer spanning, want de stippen op de kaart gaven aan dat de duiven in aantocht waren. Tien jaar geleden korfden we op de ZLU-vluchten 38.560 duiven in. In 2024 korfden we 34.461 duiven in, dit is een daling van 10,63%. Echter de Marathon kent een enorme afname van het aantal duiven. Het aanzien van de Marathonwedstrijden is door het beleid van de NPO heel hard achteruit gehold. Als voorbeeld neem ik St. Vincent de meest aansprekende wedstrijd van de Marathon. Tien jaar geleden in 2015 won Cor de Heijde met ‘De Kleine Blauwe’ tegen 15.507 duiven de 1e prijs nationaal St. Vincent. Dit jaar hadden we nationaal slechts 10.326 duiven in concours. Dit is een afname van 33,41%. Echter Gerard van de Aast meent dat de afname van de ZLU veel groter is dan die van de Marathon. Want Gerard maakt een vergelijk van 2024 t.o.v. 2023. Een ieder weet dat je een vergelijk over een langere periode maakt en niet over één seizoen. Bovenstaande cijfers geven aan dat de Nederlandse fondliefhebber duidelijk minder geïnteresseerd is in de Marathon dan de ZLU.

De NPO

Zeker de NPO die het altijd moeilijk heeft gehad met de ZLU wil nu graag helpen. De deelnemers van de ZLU weten dat al veel NPO-besturen moeite hebben gehad met de eigengereidheid van de ZLU. Het huidige NPO-bestuur beweert een uitstekende relatie te hebben met de ZLU, aldus Gerard van de Aast. Dat dit niet helemaal klopt geeft een mail van de ZLU aan die op de site van de ZLU bij berichten is te lezen: ‘Het ZLU-bestuur communiceert niet meer met de portefeuillehouder ZLU die deel uitmaakt van het bestuur van de NPO’. Maar goed de lucht is weer geklaard en de ZLU wil zelf ook geen nieuw bestuur, geen overname van andere partijen en wil alleen zaken doen met de NPO. De rieten manden worden zelfs aan de NPO aangeboden, tegen een vergoeding natuurlijk. De NPO geeft aan hierin geen interesse te hebben. Ook de NPO wil geen nieuwe ZLU. Het belang van de NPO is niet zozeer de internationale grote fondliefhebber te helpen, maar veel meer baas te zijn over de ochtendlossingen, zodat er weinig verkeerd kan gaan dat mogelijk de duivensport in zijn geheel kan schaden. Het bestuur van de NPO begrijpt dat ze moeten doorpakken, want indien er geen ochtendlossingen kunnen worden gespeeld is het zeker dat veel van deze leden stoppen met de duivensport. Daarbij is het nu ook een uitgelezen kans om van het ZLU- ochtendprogramma een NPO-ochtendprogramma te maken. En op zichzelf geef ik ze hierin gelijk. Het is logisch dat de NPO wedstrijden organiseert en het zou ook heel prettig zijn als in België de KBDB de ochtendlossingen organiseert, maar dit is in België niet het geval. Daar zijn het de inrichters zoals La Colombe Joyeuse, Cureghem Centre en Entente Belge, die onder toezicht van de KBDB al jaar en dag de internationale zware fond vluchten organiseren. En u begrijpt hier valt wat aan te verdienen. Door deze structuur is de besluitvorming in België complexer dan in Nederland. Voordat de NPO het concept vliegprogramma maakte is er in Wijchen, Borne en Woerden overlegd met verschillende liefhebbers. Deze ad-hoc benadering geeft natuurlijk niet de informatie die je nodig hebt om tot een goede aanpak te kunnen komen. Het was meer voor de bühne om aan te geven dat de NPO zich toch goed heeft geïnformeerd. De NPO had een vergadering moeten houden waarin alle inkorfcentra van de ZLU een afgevaardigde hadden gestuurd. Je had ook nog de voorzitters van de verschillende fondclubs kunnen uitnodigen en zo had je de belangen van heel Nederland in kaart kunnen brengen en deze kunnen koppelen aan de wensen van de NPO. Op basis van deze niet-professionele benadering is het concept vliegprogramma tot stand gekomen met alle uitgangspunten en regels.

Positieve elementen concept vliegprogramma NPO

  • Het nationaal en mogelijke internationale spel wordt elektronisch afgehandeld.

  • Indien de KBDB akkoord is zal de deelname aan het internationaal spel op vrijwillige basis zijn.

  • Een marathon vlucht per weekend. Dit is cruciaal voor draagvlak in de organisatie, het matigen van druk op vrijwilligers en het beheersbaar houden van de kosten voor de liefhebbers.

  • De Internationale vluchten zijn Pau, Agen/Bordeaux, Barcelona, en Perpignan. Op deze vluchten lossen we in overleg gezamenlijk met de andere deelnemende landen. Dan moet wel de KBDB zijn goedkeuring geven aan internationaal spel voor de Nederlanders.

  • Er wordt ingekorfd in door de afdelingen aangewezen Nationale inkorfcentra (NIC). Dit betekent wel dat de NIC’s van zes naar tien wedstrijden gaan en dit geeft weer druk op de vrijwilligers.

  • De afdelingen verzorgen het volledige vervoer en zo zijn we verzekerd van modern en goed vervoer. Dit vervoer voldoet aan de reglementen en de laatste dierenwelzijn eisen en dat alles tegen scherpe vracht tarieven.
  • Bij internationale lossingen dienen alle landen akkoord te zijn met de lossing. Dit gebeurt nu ook al. (na Narbonne 2024 geïnitieerd)
  • Je kan straks deelnemen aan Nationaal Pau of Barcelona tegen een reële prijs.
  • Het vliegprogramma van tien wedstrijden biedt voldoende mogelijkheden voor de Nederlandse marathonliefhebbers en de liefhebbers van de ochtendlossingen.

Aandachtspunten concept vliegprogramma NPO

Indien de NPO door haar stevige eisen geen toestemming krijgt bij de KBDB voor internationaal spel zullen we ook geen internationaal Barcelona kunnen spelen. Ik vroeg Gerard van de Aast om in deze een uitzondering te maken, denk aan de liefhebbers die door het opheffen van de ZLU al zo worden gestraft. Alle andere wedstrijden vallen dan onder de NPO en internationaal Barcelona laat je aan de Belgen. Hierin was zijn antwoord: “gaat niet gebeuren, er komt geen uitzondering”. Een seizoen zonder internationaal Barcelona waar 17.000 duiven meegaan van verschillende liefhebbers uit zes landen is gewoon ondenkbaar. Het winnen van internationaal Barcelona is de droom van iedere fondspeler. Nederland heeft gemiddeld 5.000 duiven in concours. Hiermee kan de klassieker allertijden door de extreme eisen van de NPO tot een gewone vlucht worden gedevalueerd. Zoals St. Vincent door het jarenlange beleid van de NPO een gewone vlucht is geworden zal de klassieker Barcelona hetzelfde lot ondergaan. De Nederlandse grote fondduif excelleert internationaal. De afgelopen tien jaar zijn er 88 ochtendlossingen gespeeld. 33 keer behaalde een Nederlander de internationale overwinning. Slechts 11 overwinningen in het zuiden van het land en 22 boven de rivieren. Dit verklaart waarom twee derde van de liefhebbers boven de rivieren heel graag de internationale lossingen behouden. Nederland staat dus bovenaan het lijstje van de internationale overwinningen.
Voor de Nederlandse deelnemers van deze vluchten is het heel belangrijk dat de NPO met de KBDB tot overeenstemming komt. De IWB heeft geen kaas gegeten van de internationale wedstrijden. Bij een hoge temperatuur kan bijvoorbeeld Perpignan of Barcelona niet doorgaan. In de zomer is het in Barcelona altijd tussen de 30 en 40 graden. Code rood kan dan het advies zijn. We hebben eerder meegemaakt dat alle vluchten van een weekend door de NPO waren gecanceld. De Belgische inrichter loste Perpignan met heet weer en de vlucht had een normaal verloop en kende weinig verliezen. Het is ook moeilijk om de IWB helemaal serieus te nemen daar de marathonwedstrijden op het heetst van de dag worden gelost. Dit is duifonvriendelijk en Nederland is de enige in de wereld die dit doet. De duiven van de ochtendlossingen worden zo vroeg mogelijk gelost met een prima temperatuur. De West Europese Super Marathon (WESM) is een internationale competitie met deelname vanuit België, Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Nederland. De wedstrijden zijn Pau, Dax, Barcelona en Perpignan. Allereerst dient internationaal Dax als ochtendlossing in het concept vliegprogramma in week 28 worden opgenomen. Indien de KBDB geen toestemming geeft is de West Europese Super Marathon (WESM) van de baan. In het nieuwe concept van de NPO heb je de neutralisatieberekening van de NPO die afwijkt van de internationale berekening. Hierdoor krijg je twee verschillende uitslagen en slaat Nederland internationaal wederom een modderfiguur net zoals in 2024. Doordat de NIC’s van 6 naar 10 vluchten gaan geeft dit meer druk op de vrijwilligers. Het zou mooi zijn indien een aantal werkers van de IFC’s deze vrijwilligers helpen.

Oplossingen

Indien de KBDB en de NPO niet tot een akkoord komen betreffende internationale lossingen stel ik voor dat de NPO de vijf ochtendlossingen organiseert. Echter zorgt de NPO ervoor dat de KBDB toestemming geeft voor deelname van de Nederlanders aan internationaal Barcelona. Ook de Belgen vinden een internationaal Barcelona met de Nederlanders belangrijk. Overleg met de Belgen had altijd ‘face to face’ gemoeten. Eerst is er een gesprek geweest, uiterst zakelijk middels internet. Zo’n Teams/Zoom meeting past in het geheel niet bij de Belgische cultuur om belangrijke beslissingen te nemen. Dit geeft ook al aan hoe (on)belangrijk de NPO deze kwestie vindt! Nu de NPO op een 0-4 achterstand staat is dit besef geboren en gaan de Nederlanders naar België toe om te overleggen met het hoofdbestuur van de KBDB. Let op wie je laat overleggen van Nederlandse zijde. Een vriendelijke en subtiele aanpak werkt bij de Belgen (en bij wie niet) een stuk beter dan een rechtstreekse en dominante benadering. De eisen van het bestuur NPO zijn extreem. Een mooi voorbeeld is dat het NPO bestuur Dax ochtendlossing wil veranderen in Narbonne of Marseille. Al jaar en dag is het programma van de ochtendlossingen hetzelfde. De KBDB, de inrichter van deze vluchten en de liefhebbers uit zes landen zijn hieraan gewend. Matig je eisen en kijk welke onderdelen van je wensenlijstje echt belangrijk zijn.

Ik wens het bestuur van de NPO veel wijsheid en succes toe in de komende besprekingen
met het bestuur van de KBDB.

Ronald Geerdink

29 september 2024