Gebroeders Jacobs, Nes aan de Amstel winnen Dax 2019 Marathon Noord.

Gebroeders Jacobs, een naam waar veel historie achter zit. Al vele titels behaald in de loop der jaren, vroege duiven op vele vluchten. Piet (volgende maand 80) en Toon (73) hebben de duiven al weken goed op orde. Op Agen NPO en op Dax NPO een eerste in de Fondclub Noord-Holland en op St.Vincent ZLU de 2e. De mannen spelen met weinig duiven per vlucht, meestal 5 of 6. Ze spelen wel alle 13 marathonvluchten.

De hokken staan op een fantastische plaats net buiten Nes aan de Amstel op een flinke steenworp van de Amstel. Het huis van Piet staat aan de dijk en de achterplaats is op dezelfde hoogte gebouwd als de dijk.

De hokken staan dus op een verhoging, welke achter het hele huis doorloopt.
Rust en ruimte, vlak onder de rook van Amstelveen. De hokken van ongeveer 17 meter staan in een hoek. Weduwnaars en nestduiven zijn de spelsoorten die worden gespeeld. Men probeert op elke vlucht een combi te maken tussen beide. Ook hebben ze een wachthonk met alle gemakken voorzien. Stroom, water, televisie, koelkast en natuurlijk de nodige prijzen zijn hier uitgestald.

Toon is de melker en verzorgd veelal de duiven. Samen dokteren ze de strategie uit. Piet gaat naar de vereniging voor inkorven en afslaan.
Ze hebben ongeveer 80 vliegduiven waarvan ongeveer 50% jaarling is. Als jong gaan de duiven gewoon mee met de vluchten. Dan als jaarling gaan ze naar 3 of 4 dagfondvluchten en als toetje mogen ze dan naar Cahors of Bergerac. De duiven worden zowel op de middag- als op de ochtendlossing gespeeld. Er wordt dus niet specifiek gekeken naar lijnen voor ochtend- en voor middaglossing.

In het begin van het vliegseizoen is het warm geweest. Toen het koeler werd, kwam de forme op de duiven en zijn ze bijna niet te kloppen.
De Dax overwinnaar is een levendige krasdoffer van 2017. Op weduwschap gespeeld was dit zijn tweede vlucht dit jaar. Op Bordeaux liet hij een staartprijs noteren. De doffer komt uit de vader van Barry van Verweij – de Haan (Barry is afkomstig van de Gebroeders) maal een kleindochter van de Super Barca 621. De Barry was een superkweker bij Michel en Peter en de Super Barca 621 is een kind van het Betuwe koppel van Gerrit Veerman en is één van de stamduiven van het hok. Deze doffer vererfd enorm in meerdere generaties.

Piet is iemand die graag bezig blijft tijdens het wachten. Dus als het langer gaat duren moeten alle thuiszittende duiven lekker trainen. De laatste jongen zaten nog op de nok toen de 589 ertussen viel. Deze liep lekker vlot binnen. Ze wisten wel meteen dat het een erg vroege was, daar er alleen 7 duiven bekend waren in Brabant en Limburg. Dit kunststukje leverde dus een 2e nationaal, 1e sector 2, 1e Marathon Noord en een 1e in de Fondclub Noord-Holland op. Een dag later winnen ze dus een kopprijs op St. Vincent ZLU met een 7-jarige (!) duif. De duiven gaan dus lang mee in Nes aan de Amstel.

Ook anderen doen het goed met duiven van de Gebroeders. Gertjan Rigter en Verweij de Haan zijn twee voorbeelden in de nabije omgeving. Maar een broer van de Dax doffer vloog ook al een 1e nationaal in Denemarken, gehaald op een gekochte bon.
René en ik waren op bezoek bij twee zeer bescheiden broers. Wanneer je het wachthuis binnenstapt wordt je bijna overspoelt door duivensport-memorabilia. Pipa-titels, nationale titels, diploma’s van kampioenschappen van club tot nationaal nivo, bekers, foto’s en meer. Dan besef je pas dat je bij sportgenoten op bezoek bent, die gewoon aan de top staan van onze mooie sport en die aan de basis staan van meerdere topkolonies in onze sport.

Het was ons een waar genoegen! Tot de huldiging in Doetinchem of eerder, je weet het nooit…

Auteur
Arjan van Gent