De jongens van Seelen uit Borne zetten hun stijgende prestatielijn door.

Vorig jaar was er nauwelijks nog maat te nemen op de prestaties van de duiven van Hans en Robert Seelen. Men vliegt op programmavluchten en op de zware fond. Vorig jaar waren de broers kampioen op meerdere disciplines en ook de start van 2019 toont weer het machtswerk van hun duiven. Voor ons als liefhebbers van de zware fond was het niet verrassend dat zij bij de openingsvlucht van Limoges weer van voren zitten. Door het wegvallen van een Nic in Westerhaar kwamen er nu meer liefhebbers in Borne inkorven. Het totaal kwam boven de 400 duiven. De broers hadden er 19 mee en pakten uiteindelijk 8 prijsduiven, waarvan de eerste in het Nic-Borne en als tweede de 10e duif.

In het sterke VNCC werd hun eerste duif 3e. Deze duivin werd gespeeld op een jong van twee dagen, de doffer werd thuisgehouden. Voor de jongens is de periode van 12 dagen broeden tot net geboren jongen de beste stand om in te korven. Men zweert bij Wonder Pigeons, dit wordt 24 uur 7 dagen lang, dus het gehele jaar door verstrekt via het drinkwater aan de duiven. Dit houdt in dat er niks anders in het water komt, medicijnen, denk aan het geel gaat via tabletten of capsules. Ik moet zeggen dat de duiven die ik mocht beoordelen geweldig in de hand aanvoelen. Ze blaken van gezondheid en energie, niets ontgaat hen. Nu Robert op dit moment over wat meer tijd beschikt krijgen de duiven in de ochtend en avonduren een verplichte training van ongeveer 75 minuten per dag. Men begon hiermee ongeveer 1,5 week voor het inkorven voor Limoges.

Nu Limoges de spits heeft afgebeten, wordt het al snel duidelijk wie zijn duiven goed in orde heeft, wie nog even wacht om zijn besten te spelen en wie alweer problemen heeft om zijn duiven te laten presteren. Voor het Nic-Borne was de uitslag van de 10 snelste duiven als volgt:
Comb. Seelen 1 en 10, mee 19, prijs 8. Harold Zwiers pakt de 2e en 5e prijsduif, had er 30 me en pakt 12 prijzen. Jan Dekkers 3e prijsduif, mee 20 stuks waarvan 10 prijs vlogen. Herman Sabel zit op de 4e plek en korfde 12 duiven in, waarvan 4 prijs hadden. Jan Willems ziet men op plek 6 en 9, hij korfde 10 duiven in en scoorde 50%. Cees Nijdeken begon voorzichtig met 3 duiven en pakte 1 prijsduif op 07.22, goed voor de 7e plaats. Jelle Jellema gebruikt Limoges om zijn doffers voor te bereiden op het ZLU-gebeuren. Zijn 1e ziet men terug op de 8e plek, Jelle had 18 duiven meegegeven, waarvan er 13 prijs vlogen. Limoges leek in eerste instantie een gemakkelijk verloop te krijgen, maar om de één of andere reden hield het goed komen rond 10.00 zaterdagochtend even op en rond het middaguur begonnen de duiven weer en blok te vallen. Bij het afslaan waren al veel duiven teruggekeerd op het hok en zagen er niet afgevlogen uit.

Reporter: Klaas Mulder ( klaas.bb56@kpnmail.nl)