CEES DE BOER – STAVEREN – SNELSTE DUIF BERGERAC

6 e duif sector 4 – 5 e afdeling Friesland en 1 e in NIC ZWH

NIC ZWH – BALK: BERGERAC stond het afgelopen weekend als laatste vlucht op het programma van het overnachtvliegen in dit seizoen. Een seizoen dat gekenmerkt zal worden als zwaar tot heel zwaar op alle concoursen deze jaargang. En zo ook nog een keer met deze vlucht vanuit Bergerac. De lossing Nationaal, het was een landelijk concours en dito lossing, was vrijdagmiddag om 13.30 met een noord-noord-westen wind. 24043 duiven de lucht in, waarvan voor sector 4 2767 en ingekorfd hiervan in NIC ZWH te Balk 403 duiven
door 25 deelnemers.

Het was ditmaal aan de Friese IJsselmeerkust, net achter de zeedijk in Staveren, waar op het hok van Cees De Boer zich ditmaal de snelste duif van het NIC zou laten klokken. Met 37 duiven in concours behoorde Cees ditmaal tot de grotere inkorvende melkers, en dat zou geweldig voor hem gaan uitpakken. De Boer; een duivenman van “de oude stempel” zoals hij bekend staat in het duivenwereldje! Wars van alle poespas, nuchter alles benaderend, gewoon doen en de duiven voor de wedstrijd(en) klaarmakend. Niet te moeilijk, goed is goed, en de klasse van zijn duiven komt altijd weer naar voren. Nog getooid met gummi ’s is het wachten op de duiven dan ook echt wachten, want ja ze moeten nog echt handmatig in de klok. Deze Bergerac gaf maar weer eens aan dat het ook op deze manier nog altijd kan! Om 13.40.28 kon Cees zijn rode doffer van 2017- 1604592 constateren. Deze duif stamt af van het beste van het beste op zijn hok, en dat bleek dus ook nu weer. Ingekorfd op een piek van een week oud was hij naar zijn thuis gevlogen met een snelheid van 965.747 mpm over de 961.124 km. Na de melding bleek het goed te zijn voor een fraaie 6 e plek in sector 4 – 5 e afdeling Friesland en 1 e NIC ZWH. Met totaal 9 x prijs op 37 mee een prachtig resultaat van -en voor Cees en zijn duiven. En een kroon op een prima seizoen. Met al een geweldige staat van dienst met vele successen, weer eentje om bij te schrijven.

Gefeliciteerd met dit mooie resultaat.

De 2 e duif, in het zo sterk bezette NIC met vele toppers, kan op naam worden gezet van Klaas de Vreeze in Bakhuizen. Deze “nestor” is nog altijd een gedreven duivenmelker diebezig is om de lat op het hoogste niveau te hebben – dan wel te krijgen. Ook Klaas kan inmiddels terugzien op een geweldig seizoen, met vele hoogtepunten. Diens topduivin de ‘781, al 1 e op Cahors en een 4 e sector, liet haar ditmaal pal achter de no. 1 klokken. Om 13.50.54 viel ze binnen. 2 e in NIC en 11 e in sector 4; over Klasse gesproken! Met nog 7 x prijs op 20 mee keurig resultaat. Nog twee matadors die het hele seizoen meedoen om de bovenste plaatsen komen beide uit Balk. Bennie Homma en Johan Vink – wie kent ze niet? Ook zij rijgen de successen aaneen, en met deze Bergerac wordt hun vakmanschap nog eens bevestigd. Bennie start met de plaatsen 3-5-8 en 9, en scoort totaal 20 x prijs op 40 mee. Johan start op 4 en dan 6-7 en 10 e plaats, en 17 x prijs op 29 ingebracht. Ja, aan deze feiten hoeft ook niets meer te worden toegevoegd. Klasbakken.

De uitslag van NIC ZWH ziet er verder als volgt uit:
12 e Jacob J. Halma – Balk 1/7.
13 e Edwin Reekers – Woudsend 3/6.
14 e Gebroeders M & J De Boer – Urk 5/18.
15 e Peter Bron – Molkwerum 8/2.
16 e Comb. Baggel & Minks – Sneek 10/3.
27 e Henri Pander – Balk 23/8.
30 e Gerrit de Boer – Warns 27/5.
32 e Comb. Smit/Houter – Vlieland 33/8.
38 e Cor Pander – Balk 6/1.
39 e Peter Jaarsma – Harlingen 17/2.
45 e Jan Spijkerman – St.Nicolaasga 19/4.
54 e Lammert Bakker – Hommerts 5/1.
59 e Peter Beetsma – Sneek 9/1.
70 e Arnold Homma – Balk 12/1.
83 e Geert Schilstra – Balk 14/3.

Met Bergerac zit het seizoen van- en voor het overnachtspel 2019 er weer op. Evaluaties kunnen weer beginnen. Was het goed, kan het beter, waar en hoe? Keuzes dienen weer te worden gemaakt? Duidelijk is wel dat het een ongelooflijk zwaar seizoen is geworden, en dat dit een trend lijkt te gaan worden. Nadenken over het aantal vluchten op het programma in de toekomst… ook niet onverstandig misschien? Maar nu eerst rust op de hokken voor melker en duiven, en met een goede rui – straks de winterperiode in.

Tot volgend seizoen met – en bij NIC ZWH te Balk.

I.B.